Thuis » Voor het eerst ultrakoude supermoleculen gecreëerd

Advertentie

Voor het eerst ultrakoude supermoleculen gecreëerd

Experimentators van het Max Planck Institute for Quantum Optics en theoretische natuurkundigen van de Chinese Academy of Sciences zijn er voor het eerst in geslaagd om supermoleculen te maken die alleen kunnen bestaan in ultrakoude omstandigheden – bij een temperatuur gelijk aan 134 nanokelvin boven het absolute nulpunt. Dit staat in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

De multi-atomaire moleculen bestaan uit twee moleculen van natrium en kalium (NaK), die zwak aan elkaar zijn gebonden door elektrische velden. Om ze te verkrijgen, moesten wetenschappers de temperatuur drieduizend keer lager maken dan in eerdere experimenten om vieratomige supermoleculen te verkrijgen. In de vrije toestand zijn tetraatomen extreem kwetsbaar en bestaan ze slechts acht milliseconden.

Supermoleculen, of supramoleculaire complexen, zijn structuren van dipoolmoleculen die zich verenigen in een elektrisch veld, en werden ongeveer twee decennia geleden voorspeld door theoretisch natuurkundige John Bohn. Het gedrag van deze moleculen is als de pijlen van kompassen die, wanneer ze dicht genoeg bij elkaar zijn, met elkaar beginnen te interageren. Deze binding is veel zwakker dan typische chemische bindingen, maar strekt zich uit over een veel grotere afstand, waardoor de omvang van supramoleculaire complexen veel groter is dan die van normale moleculen.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie